Składniki:
10 czubatych łyżek cukru pudru
7 czubatych łyżek mąki
6 płaskich łyżek masła lub margaryny
6 czubatych łyżek cukru
4jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka
2łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
40 dag. truskawek
20 dag śmietany kremówki
4 czubate łyżki cukru
1 cukier waniliowym
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
1 łyżka cukru pudru
melisa cytrynowa do dekoracji
Wykonanie:
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek 4 jajek. Dodawać żółtka kolejno do masy ucierając do uzyskania konsystencji kremu. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy. Wlać mleko,całość wymieszać. Wlać 1/2 ciasta do nasmarowanej i oprószonej bułką lub mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić białka na sztywną pianę wsypać cukier puder ubić .Połową piany posmarować ciasto w formie. Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 175 C. Wyjąc do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotować drugą warstwę ciasta.
Krem:
Rozprowadzić żelatynę ,umyć i oczyścić truskawki.2 owoce odłożyć do dekoracji.
Resztę zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę całość wymieszać i wstawić do lodówki. Ubić śmietanę wsypując cukier waniliowy. Przemieszać z kremem gdy ten zacznie tężec. Zapiąć brzeg tortownicy wokół dolnej warstwy ciasta. Posmarować kremem,przykryć drugim krążkiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i melisą.