Składniki:

Ciasto:

 

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 5 jajek

4 łyżki cukru

1cukier waniliowy

Krem:

25 dag brzoskwiń z puszki

2 szklanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny

2/3 szklanki cukru

Poncz:

1/2 szklanki herbaty z cytryną

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, z białek ubić pianę. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, utrzeć ze  stopniowo dodawaną masą żółtkową i na końcu wymieszać ze sztywną pianą z białek. Przełożyć ciasto do małej tortownicy wyłożonej pergaminem do pieczenia, piec 35 minut w temperaturze. 180 C. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, 1/3 odłożyć, a resztę ubić z żelatyną. Owoce osączyć z zalewy, 1/3 odłożyć, a do pozostałych wlać 2/3 śmietany i razem zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić na dwa równej grubości blaty. Jeden włożyć do tortownicy, pokryć kremem owocowym, na nim rozłożyć połowę odłożonych owoców pokrojonych w plasterki i przykryć drugim blatem. Wstawić tort na 15  minut do zamrażalnika, a następnie 3-4 godziny. Chłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować resztą bitej śmietany i przybrać  pokrojonymi pozostałymi owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *