Składniki:

10 dag .mąki pszennej

10 dag. mąki ziemniaczanej

4 jajka

15 dag. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag. masła

35 dag .cukru

250 ml. soku z cytryny( 6-8 cytryn)

8 żółtek

5 dag. płatków migdałowych

plastry cytryny

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dodając przy tym 15 dag. cukru. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Formę 28 cm .natłuścić wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wylać ciasto. Piec w temp.170-200 stopni  25-30 minut. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.

Wykonanie:

Masa:

25 dag. masła utrzeć z 35 dag. cukru dodać żółtka i ubić w kąpieli wodnej wlać sok z cytryny i ubić. zdjąć garnek i ubijając ostudzić. Kremem posmarować  krążki i je złożyć. Posmarować boki obsypać płatkami. Udekorować kremem i plastrami cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *