Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
Krem:
200 ml .likieru adwokat
25 dag.serka mascarpone
20 dag. białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Dekoracja:
400 ml. kremówki
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
3 łyżki cukru pudru
30 dag rurek waflowych z nadzieniem kakaowym
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, olej i wodę,wsyp przesianą mąkę z proszkiem, połącz. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 25 cm. Piecz 20 minut w temperaturze 180C. Ostudź.
.Krem:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Podgrzej, rozpuść. Mascarpone utrzyj z likierem. Dodaj stopioną czekoladę i żelatynę, połącz. Biszkopt posmaruj dżemem, wyłóż masę adwokatową. Chłodź 4-5 godzin .Kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Posmaruj tort, boki obłóż rurkami.