Składniki:
Na ciasto:
10 dag, mas
20 dag. mąki
5 dag cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Na masę:
30 dag. truskawek
2 łyżki żelatyny
500 ml. śmietanki 36 %
5 -6 łyżek cukru pudru
30 dag. twarożku waniliowego
listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, schłodź. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki tortownicy. Upiecz na rumiano w temp. 200 C. wystudź. Owoce umyj, osącz, truskawki pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz z twarożkiem, żelatyną i 3/4 owoców. 3/4 masy wyłóż na kruchy spod, zastudź. Udekoruj pozostałą masą, truskawkami.