Składniki;
20 dag gorzkiej czekolady
1 żółtko
5 dag. masła
1 łyżka gęstej śmietany
8 biszkoptów

Do dekoracji:
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao lub drobno zmielonej kawy
kolorowe spożywcza posypka

Wykonanie;

Połamać czekoladę na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa nieco przestygnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo wiórki masła, śmietanę i żółtko, biszkopty dokładnie pokruszyć i połączyć z masą, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wstawić do lodówki. Na jednym talerzyku przygotować kakao, a na drugim wiórki kokosowe, formować z masy truflowe kulki, obtoczyć po kolei w kakao i wiórkach kokosowych. Na trzecim talerzyku można przygotować kolorową posypkę, obtoczyć uformowane kulki. Ułożyć je na płaskim ozdobnym talerzu lub półmisku, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Wyjąć 15 minut przed podaniem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *