Składniki:
1/2 kg. Matyjasów
2 jajka
2 kiszone ogórki
4 cebule
1 mały słoik papryki marynowanej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Vegeta
olej
pomarańcza do dekoracji
Wykonanie:
Śledzie namocz, osącz. Pokrój na kwadratowe kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w ósemki. Ogórki pokrój w paski. Paprykę osącz z zalewy, pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój na plasterki. Ole rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj ogórki i paprykę, wymieszaj, podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, chwilę podduś. Przypraw do smaku szczyptą Vegety (jeśli trzeba, również solą). Ostudź. Kawałki śledzi ułóż na talerzu, przykryj masą warzywną. Na wierzchu ułóż jajka. Udekoruj obranymi z błonek cząstkami pomarańczy.