Składniki;
2 małe bakłażany
1 cebula
4 łyżki oliwy
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 garść oliwek bez pestek zielonych albo czarnych
1/2 papryki czerwonej albo żółtej
suszona bazylia
sól
pieprz
Wykonanie;
Na 2 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę. Wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę, smaż 3-4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Odstaw. Pomidory pokrój na cząstki. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1 cm. tak, aby nie przeciąć ich do końca. Rozchyl plastry i między nie włóż po kawałku pomidora. Ułóż bakłażany w foremce. Posyp posiekanym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, solą i pieprzem. Skrop oliwą. Zapiekaj w 200 C. około 35 minut. Przed podaniem rozsmaruj na nich cebulę z papryką.