Składniki:

 

10 dag ciasteczek migdałowych

sól

20 dag. masła

6 jajek

35 dag. cukru

2 cukry wanilinowe

32,5 dag. mąki pszennej

2,5 dag. mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml. mleka

skórka otarta z cytryny

2 łyżeczki soku

1 opakowanie śmietan-fixu

25 dag .mascarpone

50 dag. twarogu

15 dag. konfitury z malin

1 łyżka cukru pudru

ciastka migdałowe

paski skorki cytrynowej

Do dekoracji:

tłuszcz i mąka do formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z 25 dag .cukru,1 cukrem wanilinowymi szczyptą soli. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę cytrynową,mleko. Wmieszać pokruszone ciastka. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Piecz 45-50 minut w 175 C. Zagęstnik typu śmietan -fix wymieszać z cukrem wanilinowym. Wsypać do mascarpone. Dodać zmielony twaróg i 10 dag. cukru. Utrzeć mikserem Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spód posmarować konfiturą oraz 3/4 kremu serowego. Przykryć drugą częścią ciasta. Resztę kremu przełożyć do szprycy. Wyciskać dekoracyjne fale na wierzch wieńca. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Udekorować ciastkami migdałowymi i skórką cytrynową,oprószyć cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *