Składniki:
10 dag ciasteczek migdałowych
sól
20 dag. masła
6 jajek
35 dag. cukru
2 cukry wanilinowe
32,5 dag. mąki pszennej
2,5 dag. mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml. mleka
skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki soku
1 opakowanie śmietan-fixu
25 dag .mascarpone
50 dag. twarogu
15 dag. konfitury z malin
1 łyżka cukru pudru
ciastka migdałowe
paski skorki cytrynowej
Do dekoracji:
tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z 25 dag .cukru,1 cukrem wanilinowymi szczyptą soli. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę cytrynową,mleko. Wmieszać pokruszone ciastka. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Piecz 45-50 minut w 175 C. Zagęstnik typu śmietan -fix wymieszać z cukrem wanilinowym. Wsypać do mascarpone. Dodać zmielony twaróg i 10 dag. cukru. Utrzeć mikserem Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spód posmarować konfiturą oraz 3/4 kremu serowego. Przykryć drugą częścią ciasta. Resztę kremu przełożyć do szprycy. Wyciskać dekoracyjne fale na wierzch wieńca. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Udekorować ciastkami migdałowymi i skórką cytrynową,oprószyć cukrem pudrem.