Składniki:
2 niepełne szklanki mąki (około 30 dag)
15 płaskich łyżek masła lub margaryny(około 30 dag)
1 i 1/3szklanki cukru(około 32 dag.)
5 jajek
1 białko
10 dag migdałów
8 dag. płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Utrzeć tłuszcz z cukrem (jedną łyżkę cukru odłożyć). Rozdzielić jajka. Dodać do utartej masy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą z białek pianę. Nasmarować tłuszczem formę wieńcową (o pojemności 2 1itry), posypać płatkami migdałowa. Wypełnić ciastem. Ubić dodatkowe białko z resztą cukru. Wymieszać z tartymi migdałami, wyłożyć na ciasto. Wykonując spiralne ruchy przemieszać obie warstwy widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz jedną godzinę w temperaturze 175C (po 45 minutach przykryć pergaminem). Kiedy dobrze ostygnie, posypać cukrem pudrem.