Składniki:

2 niepełne szklanki mąki (około 30 dag)

15 płaskich łyżek masła lub margaryny(około 30 dag)

1 i 1/3szklanki cukru(około 32 dag.)

5 jajek

1 białko

10 dag migdałów

8 dag. płatków migdałowych

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Utrzeć tłuszcz z cukrem (jedną łyżkę cukru odłożyć). Rozdzielić jajka. Dodać do utartej masy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą z białek pianę. Nasmarować tłuszczem formę wieńcową (o pojemności 2 1itry), posypać płatkami migdałowa. Wypełnić ciastem. Ubić dodatkowe białko z resztą cukru. Wymieszać z tartymi migdałami, wyłożyć na ciasto. Wykonując spiralne ruchy przemieszać obie warstwy widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz jedną godzinę w temperaturze 175C (po 45 minutach przykryć pergaminem). Kiedy dobrze ostygnie, posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *