WYKWINTNY KREM Z KALAREPKI

Składniki:

 

5 szklanek wywaru z włoszczyzny

3-4 kalarepki

3/4 szklanki ugotowanego kleistego ryżu

1  łyżka masła roślinnego

1 łyżka mąki kukurydzianej,

1kostka rosołu drobiowego,

1 szklanka śmietanki

4 łyżki stołowe kukurydzy cukrowej konserwowej

gałka muszkatołowa

imbir

 posiekany koperek

 sól

 pieprz

 

Wykonanie;

 

 

Kalarepkę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, oprószyć mąką kukurydzianą, rozprowadzić wywarem, dodać ugotowany ryż i gotować, aż jarzyna będzie miękka. Zupę przestudzić i zmiksować. Dodać kostkę rosołową,  przyprawy, śmietanę, wymieszać i podgrzać. Włożyć kukurydzę i koperek. Można podawać z krakersami lub słonymi paluszkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *