Składniki:
2 ząbki czosnku
3 -4 łyżki oliwy z oliwek
2 cukinie
1 bakłażan
strąk papryki żółtej
strąk papryki czerwonej
15 dag. sera feta
świeże lub suszone z pokrojoną w kostkę fetą oregano
Wykonanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj z oliwą. Cukinie i bakłażan pokrój w grubsze talarki, a paprykę w cząstki z papryki usuń nasionka i białe błonki. Warzywa opiecz na grillu. Wystudzone wymieszaj pokrojoną w kostkę fetą ziołami i aromatyczną oliwą.
BAKŁAŻANY
Mają delikatny smak
i gąbczasta strukturę
by pozbawić je lekkiej
goryczki, po pokrojeniu
w plastry posyp je solą,
odstaw na 20 minut
a potem opłucz i osusz.