Z ZIEMNIAKÓW MIĘSA I SOCZEWICY

Składniki:

 

50 dag ziemniaków

30 dag. mielonej wołowiny

20 dag porów

12 dag. czerwonej soczewicy

2 średnie cebule.

3 szklanki rosołu (instant}.

2 łyżki oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego.

1/2 pęczka natki pietruszki

sól

biały pieprz z młynka

słodka papryka

 

Wykonanie:

 

Dobrze opłukać czerwoną soczewicę, osączyć na sitku. Obrać dwie średnie cebule, drobno posiekać. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w drobną równą kostkę. Dokładnieoczyścić pory, opłukać, pokroić ukośnie w talarki. Rozgrzać w garnku dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, stale mieszając. Dodać mieloną wołowinę, energicznie wymieszać z posiekaną cebulą. Rozprowadzić dwie łyżki koncentratu pomidorowego w rosole (instant), wlać do garnka. Całość dobrze wymieszać. Wsypać do garnka ziemniaki oraz soczewicę. Całość gotować około 15 minut na małym ogniu, kilka razy przemieszać. Dodać pory na minut przed końcem gotowania. Danie doprawićdo smaku solą, pieprzem i papryką. Danie posypać listkami natki pietruszki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *