Składniki:
4 solone filety śledziowe
mleko
por
2 łyżki masła
szczypta mielonego czarnego pieprzu
ziele angielskie
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
125 ml. śmietany
2 jajka
1 łyżka mąki
1 pęczek posiekanego koperku
10 dag tartej bułki
Wykonanie:
Flety płukać i moczyć w mleku przez godzinę. Por umyć, pokroić, dusić na rozgrzanym maśle, aż będzie miękki, dodając ewentualnie trochę wody. Śledzie odsączyć, pokroić w paseczki i dodać do porów doprawić przyprawami. Włożyć śledzie do naczynia żaroodpornego. Roztrzepać śmietanę z mąką i jajkami. Sosem zalać śledzie i posypać tartą bułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. i około 25minut, aż bułka zbrązowieje. Posypać koperkiem i podawać z ryżem.