ZAPIEKANKA Z MIĘSEM WOŁOWYM

Składniki;

 

600g. mięsa wołowego

1 kg makaronu typ rurki

4 łyżki mąki

3 szklanki mleka

3 łyżki masła

300g. startego sera żółtego lub fety

oliwa z oliwek

pomidory w puszce

sól

pieprz

bazylia

oregano

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie;

 

Ugotuj makaron al-dente w osolonej wodzie. Wołowe mięso mielone usmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki, a następnie dopraw do smaku według uznania. W naczyniu ułóż na przemian przygotowane wcześniej mięso i makaron.Nagrzej piekarnik do około 200c. i wsadź naczynie na 25 minut.

Przygotuj sos beszamelowy;

Rozpuść masło, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj na gładka masę, dodaj mleko, a na końcu przyprawy. Wyjmij zapiekankę z piekarnika pokryj całość sosem beszamelowym i startym serem żółtym lub drobnymi kostkami fety.Wsuń do piekarnika jeszcze na chwilę-zaczekaj ,aż ser się roztopi i pokryje całość.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *