Składniki;
600g. mięsa wołowego
1 kg makaronu typ rurki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
300g. startego sera żółtego lub fety
oliwa z oliwek
pomidory w puszce
sól
pieprz
bazylia
oregano
gałka muszkatołowa
Wykonanie;
Ugotuj makaron al-dente w osolonej wodzie. Wołowe mięso mielone usmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki, a następnie dopraw do smaku według uznania. W naczyniu ułóż na przemian przygotowane wcześniej mięso i makaron.Nagrzej piekarnik do około 200c. i wsadź naczynie na 25 minut.
Przygotuj sos beszamelowy;
Rozpuść masło, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj na gładka masę, dodaj mleko, a na końcu przyprawy. Wyjmij zapiekankę z piekarnika pokryj całość sosem beszamelowym i startym serem żółtym lub drobnymi kostkami fety.Wsuń do piekarnika jeszcze na chwilę-zaczekaj ,aż ser się roztopi i pokryje całość.