Składniki:
7 ziemniaków
1/2 kg. pieczarek
1 cebula
1/2 kg. mięsa mielonego
300 ml. kremówki
2 żółtka,
10 dag. żółtego sera
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy około 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C. i zapiekamy około 40 minut.