Składniki:
20 dag. ziemniaków
13 dag. warzyw do wyboruj
10 dag filetów flądry
3 dag. krewetek
2 łyżki białego wina
1 płaska łyżka masła.
1łyżka śmietany kremówki
1 łyżka bułki tartej
ocet winny
sól
pieprz
Wykonanie:
Wymieszać w miseczce ocet winny z solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w marynacie.Nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne .Oczyścić warzywa, pokroić na kawałki,dobrze wymieszać z krewetkami. Połowę masy przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć flądrę, starannie przykryć resztą warzyw. Wymieszać białe wino ze śmietaną.Tak przyrządzonym sosem polać masę w formie. Posypać bułką tartą, posmarować kawałkami miękkiego masła. Wstawić formę do dobrze na grzanego piekarnika. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze około 225C.