Składniki:
pasek żeberek ok. 1,5 kg.
30 dag .pieczarek
3 cebule
przyprawa do mięs
mielona papryka
olej
sól
pieprz
Omlet:
6 jajek
zioła
ząbek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Żeberka dzielę na części (co 2 kosteczki), nacieram świeżo mielonym pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa. Wkładam do szklanego naczynia i wstawiam do lodówki na godzinę. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki czyszczę i tnę: duże w grube plasterki, a małe na pół. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam pieczarki razem z cebulką. Wyjmuję z lodówki żeberka. Obsmażam na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C. na 15 minut, po tym czasie dodaję wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką i lekko mieszam. Piekę całość jeszcze 15 do 20 minut. Tak przygotowane żeberka dobre są z ziemniakami lub ryżem. Ja podaję je na ziołowym omlecie: ulubione zioła (oregano, natkę pietruszki) siekam. Na podgrzanym oleju podsmażam posiekany ząbek czosnku i zioła, dodaję je do 6 rozmąconych, przyprawionych jajek. Całość mieszam. Smażę omlet najpierw z jednej, później z drugiej strony.