Składniki:
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 5 dag. ziemniaków
1 duży czosnek
5 jajek
cebulka dymka
17 dag. żółtego sera
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Dymkę i 1 czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij dymkę z czosnkiem. Dodaj papryki podsmaż. Ostudź. Dodaj ziemniaki, wymieszaj, przypraw. Jajka, śmietanę i starty ser wymieszaj. Dodaj warzywa, połącz. Przypraw. Masę przełóż do polanej olejem formy. Piecz około 40 minut w temp. 190 C.