Składniki:
750 g. ziemniaków
sól
300 g. kurek (ze słoika)
100 g. gotowanej szynki
1/2 pęczka
1/2 natki pietruszki
3 szalotki
1 łyżka masła
200 ml. śmietany
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Gotować około 6 minut w osolonej wodzie i odcedzić. Grzyby osączyć. Szynkę pokroić w paski. Zioła opłukać i osuszyć, następnie posiekać. Szalotki obrać , i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i poddusić na nim szalotkę. Następnie wlać śmietanę, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Danie doprawić do smaku solą pieprzem. Ziemniaki wyłożyć na talerze, posypać paseczkami szynki oraz posiekaną zieleniną.
.