Składniki:

 

70 dag. piersi z indyka

4 pory,

4 plasterki wędzonego bekonu  lub boczku

2-3 cebulki dymki

3 łyżki natki pietruszki

1 żółtko

1  łyżka  musztardy

szczypta gałki  muszkatołowej

1  łyżeczka soku z cytryny,

1 szklanka bulionu

1  szklanka śmietany

2 łyżki masła

1  łyżka mąki,

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Opłukane i osuszone mięso pokroić  na cztery płaty, lekko rozbić trzonkiem  noża, skropić sokiem z cytryny, posypać solą oraz pieprzem i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Posiekać natkę i cebulkę, wymieszać. Każdy płat mięsa posmarować musztardą,  posypać mieszaniną natki i cebulki, przykryć cieniutkim plasterkiem bekonu, zwinąć, owiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, lekko oprószyć mąką. Dokładnie umyte i osuszone pory (tylko białe części) przeciąć wzdłuż i wyłożyć nimi wysmarowany masłem półmisek żaroodporny. Na porach ułożyć zrazy, skropić bulionem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie ułożyć mały plasterek masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. Śmietanę dokładnie wymieszać z żółtkiem, solą i pieprzem, polać zrazy i zapiekać jeszcze około 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką z pomidorów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *