Składniki;
1 kg dyni
3-4 srdnie ziemniaki
1/2 małej cebulki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie;
Dynię pokroić w kosteczkę razem z obranymi i umytymi ziemniakami. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy cebulka się zeszkli dodać dynię z ziemniakami i podsmażyć całość. Kiedy dynia z ziemniakami się podsmaży to całość przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Następnie całość zblendować i doprawić do smaku solą ,pieprzem i papryka. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę ( śmietanę wymieszać najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlać śmietanę i już nie gotować Gdy trzeba to jeszcze raz zupę doprawić do smaku.Podawać z grzankami.