Składniki;

 

1 kg dyni

3-4 srdnie ziemniaki

1/2 małej cebulki

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

sól

pieprz mielony

1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki

 

Wykonanie;

 

Dynię pokroić w kosteczkę razem z obranymi i umytymi ziemniakami. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy cebulka się zeszkli dodać dynię z ziemniakami i podsmażyć całość. Kiedy dynia z ziemniakami się podsmaży to całość przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Następnie całość zblendować i doprawić do smaku solą ,pieprzem i papryka. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę ( śmietanę wymieszać najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlać śmietanę i już nie gotować Gdy trzeba to jeszcze raz zupę doprawić do smaku.Podawać z grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *