Składniki;
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy
1 kg. grubo posiekanego pasternaku
1 łyżka oliwy
1 nieduża drobno posiekana cebula
200 g. grubo pokrojonego ziemniaka
1 litr bulionu drobiowego
300ml. śmietany
3/4 szklanki mleka
2 łyżki drobno posiekanej naci czosnku
PASTA ANCHOIS
6 filetów anchois
2 łyżki naci młodego czosnku
50g. miękkiego masła
1 mała bagietka
Wykonanie;
Piekarnik ustawić na średnia temperaturę.W żaroodpornym naczyniu piec przez 10 minut nieobrana główkę czosnku, następnie dodać grubo pokrojony pasternak z oliwą i zapiekać w średniej temperaturze bez przykrycia 30 minut. Czosnek podzielić na ząbki i wyciskać kolejno do miseczki.W dużym rondlu podgrzać oliwę , obsmażyć cebulę, następnie dodać pasternak i ziemniak, wlać bulion , zagotować.Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut , od czasu do czasu mieszając. W tym czasie można przyrządzić grzanki z pasta anchois. Filety anchois odsączyć i drobno posiekać ,dodać nać (szczypiorek) młodego czosnku, wszystko wymieszać w niedużej salaterce. Bagietkę pokroić na kromki ok.1,5 cm. Kromki upiec na grillu w dobrze nagrzanym piekarniku z jednej strony.Przewrócić grzanki na druga stronę, posmarować pastą i opiekać, aż na paście zaczną tworzyć się pęcherzyki. W tym czasie zupa powinna być już ugotowana, należy ją zmiksować lub rozetrzeć i dodać purre z czosnku.Wymieszać śmietanę z mlekiem, wlać do rondla zagrzać. Zupę na talerzach posypać posiekaną nacią czosnku. Podawać z grzankami z anchois. Podczas obierania pasternaku należy dokładnie usunąć gorzkie końce.