ZUPA PASTERNAKOWO – CZOSNKOWA

Składniki;

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy

1 kg. grubo posiekanego pasternaku

1 łyżka oliwy

1 nieduża drobno posiekana cebula

200 g. grubo pokrojonego ziemniaka

1 litr bulionu drobiowego

300ml. śmietany

3/4 szklanki mleka

2 łyżki drobno posiekanej  naci czosnku

PASTA ANCHOIS

6 filetów anchois

2 łyżki naci młodego czosnku

50g. miękkiego masła

1 mała bagietka

 

Wykonanie;

 

Piekarnik ustawić na średnia temperaturę.W żaroodpornym naczyniu piec przez 10 minut nieobrana główkę czosnku, następnie dodać grubo pokrojony pasternak z oliwą i zapiekać w średniej temperaturze bez przykrycia 30 minut. Czosnek podzielić na ząbki i wyciskać kolejno do miseczki.W dużym rondlu podgrzać oliwę , obsmażyć cebulę, następnie dodać pasternak i ziemniak, wlać bulion , zagotować.Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut , od czasu do czasu mieszając. W tym czasie można przyrządzić grzanki z pasta anchois. Filety anchois odsączyć i drobno posiekać ,dodać nać (szczypiorek) młodego czosnku, wszystko wymieszać w niedużej salaterce. Bagietkę pokroić na kromki ok.1,5 cm. Kromki upiec na grillu w dobrze nagrzanym piekarniku z jednej strony.Przewrócić grzanki na druga stronę, posmarować pastą i opiekać, aż na paście zaczną tworzyć się pęcherzyki. W tym czasie zupa powinna być już  ugotowana, należy ją zmiksować lub rozetrzeć  i dodać purre z czosnku.Wymieszać  śmietanę z mlekiem, wlać  do rondla zagrzać. Zupę na talerzach posypać posiekaną nacią czosnku. Podawać z grzankami z anchois. Podczas obierania pasternaku należy dokładnie usunąć gorzkie końce.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *