Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 g. serka topionego śmietankowego
100 g. startego sera żółtego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz mielony
Wykonanie;
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć chwilkę, aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć, nie przypalić. Następnie wlać bulion i zagotować. Serki topione rozpakować pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki topione się rozpuszczą dodać starty ser żółty i natkę pietruszki. Gotować jeszcze chwilę aż ser się rozpuści. Zupkę do smaku doprawić białym pieprzem. Gotową zupkę podawać z grzankami i odrobiną świeżej natki pietruszki.