Składniki;
60 dag. filetów ze śledzi solonych
½ litra wody
200 g. gęstego kefiru
sok z 1/4 cytryny
100 g. gęstej śmietany
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
cebula
3-4 ziemniaki
sól do smaku
Wykonanie;
Śledzie dokładnie umyć, zalać na kilka godzin zimną wodą, później wylać wodę, a śledzie pokroić w mniejsze kawałki gdzieś około 2 cm.
Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przełożyć do garnka, zalać ½ litra wody, gotować na małym ogniu około 5 minut, odstawić do wystygnięcia. Przecedzić.Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w paski.Chłodny wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.Zupę odstawić do przegryzienia się smaków przynajmniej na godzinę. Podawać z gorącymi ziemniakami ,najlepiej podać je na osobnym talerzu, posypanymi zielonym koperkiem.