Składniki:

 

50 dag. porów

5 dag. masła roślinnego

2 1itry rosołu

3-4 ziemniaki

2 parówki

1/2 szklanki śmietany 18%

1-2 łyżeczki mąki

Vegeta lub przyprawa do zup

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić i podsmażyć na maśle roślinnym, następnie zalać gorącym, esencjonalnym wywarem z kości lub rosołem. Gotować na małym ogniu, aż pory zmiękną. Ugotować ziemniaki, pokroić w kostkę i dołożyć do porów. Dodać pokrojone w plasterki parówki. Zupę doprawić śmietaną  wymieszaną z mąką, następnie zagotować, dodać przyprawę do zup lub Vegetę, posypać natką (można też zupę zmiksować). Podawać z grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *