ZUPA Z SOCZEWICY BASI

 

Składniki;

 

 

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

starty kawałek świeżego imbiru (około 2- 3 cm.)

1 czerwona papryka

1szklanka sosu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

mielona papryka słodka lub pikantna jak kto lubi

 

 

Wykonanie;

 

 

Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i soczewicę. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, cały czas mieszając, a następnie zalać sosem pomidorowym i wodą(około 2 litry). Gotować do miękkości, około 20 minut. Czerwoną soczewicę gotuje się krótko i szybko.Po tym czasie zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i  papryką. Zupa powinna mieć delikatny smak imbiru.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *