Składniki;
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
starty kawałek świeżego imbiru (około 2- 3 cm.)
1 czerwona papryka
1szklanka sosu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
mielona papryka słodka lub pikantna jak kto lubi
Wykonanie;
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i soczewicę. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, cały czas mieszając, a następnie zalać sosem pomidorowym i wodą(około 2 litry). Gotować do miękkości, około 20 minut. Czerwoną soczewicę gotuje się krótko i szybko.Po tym czasie zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zupa powinna mieć delikatny smak imbiru.