Składniki:

5 szklanek wywaru z włoszczyzny

6 ziemniaków pół pęczka dymki,

1/2 pęczka natki pietruszki

10 dag. wędzonego boczku

1  łyżka masła roślinnego

1 łyżka mąki

sok z cytryny,

4 łyżki śmietany

koperek

sól,

pieprz

Wykonanie:

Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki zalać wrzącym osolonym wywarem z włoszczyzny i gotować 15 minut. Posiekaną wraz ze szczypiorkiem dymkę i natkę udusić w maśle i dodać  do gotujących się ziemniaków. Gotować razem około 10 minut. Wędzony boczek pokroić w kostkę, stopić, skwarki dodać do zupy. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem, dodać do zupy, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną, a na końcu wsypać posiekany koperek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *