Składniki:
5 szklanek wywaru z włoszczyzny
6 ziemniaków pół pęczka dymki,
1/2 pęczka natki pietruszki
10 dag. wędzonego boczku
1 łyżka masła roślinnego
1 łyżka mąki
sok z cytryny,
4 łyżki śmietany
koperek
sól,
pieprz
Wykonanie:
Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki zalać wrzącym osolonym wywarem z włoszczyzny i gotować 15 minut. Posiekaną wraz ze szczypiorkiem dymkę i natkę udusić w maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować razem około 10 minut. Wędzony boczek pokroić w kostkę, stopić, skwarki dodać do zupy. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić chłodnym wywarem, dodać do zupy, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną, a na końcu wsypać posiekany koperek.