Składniki;

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

1/2 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki syropu klonowego, melasy lub miodu

1/2 szklanki mleka sojowego

2 bardzo dojrzałe banany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

pół tabliczki gorzkiej czekolady

garść orzechów włoskich

garść żurawiny lub rodzynek

 

Wykonanie;

 

W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem i połączyć je w osobnym naczyniu z mlekiem sojowym, olejem oraz słodem. Dokładnie wymieszać suche i mokre składniki, a następnie dodać do nich orzechy, żurawinę i posiekaną drobno czekoladę. Masę przelać do posmarowanej olejem keksówki.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. przez 40-50 minut.

Korzenny aromatyczny chlebek w smaku przypomina ciasto. Na świątecznym stole można podawać go na śniadanie lub jako deser w towarzystwie domowych konfitur.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *