Składniki;
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego, melasy lub miodu
1/2 szklanki mleka sojowego
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
pół tabliczki gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich
garść żurawiny lub rodzynek
Wykonanie;
W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem i połączyć je w osobnym naczyniu z mlekiem sojowym, olejem oraz słodem. Dokładnie wymieszać suche i mokre składniki, a następnie dodać do nich orzechy, żurawinę i posiekaną drobno czekoladę. Masę przelać do posmarowanej olejem keksówki.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. przez 40-50 minut.
Korzenny aromatyczny chlebek w smaku przypomina ciasto. Na świątecznym stole można podawać go na śniadanie lub jako deser w towarzystwie domowych konfitur.