Składniki;

3 szklanki zakwasu na żur swojskiej roboty lub kupny
2 litry bulionu warzywnego
1/2 szklanki suszonych leśnych grzybów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
20 dag. wędzonego boczku
1/2 kg. białej świeżej kiełbasy
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
6 jajek ugotowanych na twardo
2 średnie ziemniaki
1 łyżka świeżo startego chrzanu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz do smaku

Wykonanie;

Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować bulion warzywny, dodać liść laurowy i ziele angielskie. W gotującym wywarze sparzyć białą kiełbasę. Kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry,dodać grzyby wraz z wodą. Gotować około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz (masło z oliwą), cebulę czosnek i boczek. Lekko podsmażyć. Całość wrzucić do wywaru. Dodać zakwas i całość zagotować. Do gotującej zupy dodać paprykę, majeranek, chrzan, pokrojoną białą kiełbasę i posiekane jajka na twardo. Doprawić solą i pieprzem. Więcej nie gotować. Można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany (śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować). Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *