Składniki:
20 dag .kości cielęcych
25 dag .włoszczyzny
1 szklanka ryżu
1 i1/2 szklanki mleka
2cytryny
2 jajka
ziarenka pieprzu
Wykonanie:
Opłukać pod zimną bieżącą wodą kostki cielęce. Starannie oczyścić włoszczyznę, dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować lekki wywar na kościach i włoszczyźnie. Doprawić do smaku, wsypać ziarenka pieprzu. Usunąć kości z wywaru, warzywa osączyć na sitku, płyn zlać do naczynia. Część ugotowanych warzyw zmiksować. Dodać do wywaru całość bardzo dokładnie wymieszać, lekko zagotować. Ugotować szklankę ryżu w dwóch szklankach wody. Rozprowadzić mąkę w zimnej wodzie, zagęścić zupę. Sparzyć obydwie cytryny. Z jednej wycisnąć sok. Zdjąć zupę z ognia, wsypać ryż, dodać sok cytrynowy. Oddzielić białka od żółtek. Rozbełtać żółtka w mleku, zabielić zupę (nie gotować.) Drugą cytrynę wytrzeć ściereczką, pokroić ją w równe plasterki. Wrzucić do zupy. Przed podaniem zupę cytrynową można dosłodzić do smaku. Serwować w ozdobnych kokilkach.