CYTRYNOWA ZUPA KREM

Składniki:

 

20 dag .kości cielęcych

25 dag .włoszczyzny

1 szklanka ryżu

1 i1/2 szklanki mleka

2cytryny

2 jajka

ziarenka pieprzu

 

Wykonanie:

 

Opłukać pod zimną bieżącą wodą kostki cielęce. Starannie oczyścić włoszczyznę, dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować lekki wywar na kościach i włoszczyźnie. Doprawić do smaku, wsypać ziarenka pieprzu. Usunąć kości z wywaru, warzywa osączyć na sitku, płyn zlać do naczynia. Część ugotowanych warzyw  zmiksować. Dodać do wywaru całość bardzo dokładnie wymieszać, lekko zagotować. Ugotować szklankę ryżu w dwóch szklankach wody. Rozprowadzić mąkę w zimnej wodzie, zagęścić zupę. Sparzyć obydwie cytryny. Z jednej wycisnąć sok. Zdjąć zupę z ognia, wsypać ryż, dodać sok cytrynowy. Oddzielić białka od żółtek. Rozbełtać żółtka w mleku, zabielić zupę (nie gotować.) Drugą cytrynę wytrzeć ściereczką, pokroić ją w równe plasterki. Wrzucić do zupy. Przed podaniem zupę cytrynową można dosłodzić do smaku. Serwować w ozdobnych kokilkach.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *