SAŁATKA RYŻOWA Z KREWETKAMI

Składniki:

 

6 dag. mandarynek lub pomarańczy.

3 dag. krewetek

2 czubate łyżki ryżu

1 łyżka octu winnego

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz

liście sałaty do dekoracji

1 kromka pieczywa gruboziarnistego

 

Wykonanie:

 

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, osączyć na sitku, przesypać do miseczki, ostudzić. Pokroić mandarynki lub pomarańcze na kawałki, dodać z krewetkami do ryżu, przemieszać. Wymieszać ocet winny z musztardą, solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowaną marynatą polać sałatkę, odstawić do zmacerowania. Opłukać pod bieżącą wodą liście sałaty, dobrze osuszyć. Wyłożyć nimi talerzyk, przesypać sałatkę. Podawać z kromką pieczywa gruboziarnistego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *