Składniki:
6 dag. mandarynek lub pomarańczy.
3 dag. krewetek
2 czubate łyżki ryżu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
liście sałaty do dekoracji
1 kromka pieczywa gruboziarnistego
Wykonanie:
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, osączyć na sitku, przesypać do miseczki, ostudzić. Pokroić mandarynki lub pomarańcze na kawałki, dodać z krewetkami do ryżu, przemieszać. Wymieszać ocet winny z musztardą, solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowaną marynatą polać sałatkę, odstawić do zmacerowania. Opłukać pod bieżącą wodą liście sałaty, dobrze osuszyć. Wyłożyć nimi talerzyk, przesypać sałatkę. Podawać z kromką pieczywa gruboziarnistego.