Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
12 i 1/2 dag. margaryny lub masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce według upodobania upodobania mogą być nawet odsączone ze słoika
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem mikserem,dodać rozpuszczoną letnią margarynę cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i miksować dalej.Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę , ułożyć owoce i posypać kruszonką.
Kruszonka:
12i 1/2 dag. margaryny
1 łyżeczkę masła
1 łyżeczkę smalcu
1i 3/4szklanki mąki
starta skórka z cytryny
Wykonanie:
wszystkie składniki wyrobić rękami i posypać placek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C na około35- 45 minut aż ciasto się lekko zarumieni.Gdy lekko przestygnie polukrować.
Lukier:
1 białko
cukier puder
sok z pół cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać cukier puder dodawać tak aby lukier lejący nie za rzadki . Gotowym lukrem polukrować upieczone ciasto.