Składniki:
115 dag. masła
5 dag.suszonych amerykańskich borówek
5 dag. rodzynek
5 dag . czekolady pokrojonej w drobniutka kosteczkę
Ciasto:
Składniki:
22 i 1/2 dag. mąki
1 budyń waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 i 1/2 dag.cukru
3 jajka
75 ml .mleka
Wykonanie:
Masło stopić i schłodzić. Mąkę,budyń,proszek do pieczenia pomieszać i przesiać. Wsypać do miski z przykrywką o pojemności 3 litry, dodać cukier,jajka,mleko,masło i suche owoce. Miskę dobrze zamknąć i wstrząsnąć nią około 15-30 sekund. Miskę otworzyć i pomieszać zwłaszcza boki łyżką. Ciasto wlać do keksówki 20×11 cm. wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudzić 5 minut w foremce.Po tym czasie wyjąc z formy ,całkiem ostudzić i posypać cukrem pudrem.