Składniki:
4 dag. drożdży
55 dag. mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
jajka
2 łyżki masła
4- 6 łyżek wody
5-6 łyżek cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek, wlać rozczyn, rozbełtane jajka z resztą cukru, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch jajkiem i posypać makiem, lub kruszonką. Piecz 30 -40 minut w 180C. wychodzą 2 duże chałki.