PRZEKŁADANIEC NELI

Składniki:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka. cukru

1 szklanka oleju

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijając, dodać żółtka, chwilę ubijać i resztę składników, wymieszać łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki  i posypanej bułką tartą. Piecz 45 minut w 180 C.

Krem:

1/2  kg. białego sera zmielonego dwa razy

2 galaretki cytrynowe

2 śnieżki

1/2  litra śmietany 36%

 

Wykonanie:

Śmietanę ubić, wsypać śnieżki, jeszcze chwilę ubijać, dodać ser, wymieszać i wlać ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części przełożyć masą, na wierzch ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu, polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *