Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka. cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijając, dodać żółtka, chwilę ubijać i resztę składników, wymieszać łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki i posypanej bułką tartą. Piecz 45 minut w 180 C.
Krem:
1/2 kg. białego sera zmielonego dwa razy
2 galaretki cytrynowe
2 śnieżki
1/2 litra śmietany 36%
Wykonanie:
Śmietanę ubić, wsypać śnieżki, jeszcze chwilę ubijać, dodać ser, wymieszać i wlać ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części przełożyć masą, na wierzch ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu, polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.