Składniki;
Biszkopt;

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto:
3 żółtka
19 dag .masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczka sody
2 łyżki kakao

Masa kremowa;
25 dag . masła lub margaryny
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 mały słoik dżemu jagodowego

Wykonanie;

Biszkopt;

Białka ubić z cukrem na sztywna piane, dodać żółtka ,dalej ubijać i dodawać po kolei wszystkie składniki.Ciasto przełożyć do wysmarowanej blaszki i posypanej bułką tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia Piec w nagrzanym piekarniku w 180C. około 20-25 minut.

Ciasto;

Masło rozpuścić, pozostałe składniki wymieszać razem w misce, dodać roztopione masło, wyrobić ciasto i podzielić na 2 części i upiec 2 ciasta na tej samej blaszce co biszkopt w 180C.około 15- 20 minut.

Masa kremowa;

Margarynę rozpuścić z 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier.w pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną i wylać do gotującego się mleka z masłem i cukrem. chwilę gotować aż krem będzie gęsty.Następnie zdjąć z ognia dodać dżem wymieszać .Ciasta przekładać na przemian:
ciasto, gorący krem ,biszkopt,krem ,ciasto.Wierch ciasta można polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *