Składniki:
12 dag. kleiku ryżowego
5 dag. mielonych orzechów laskowych
12 dag. masła
15 dag. cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wiśnie z konfitury
sezam do posypania (można zrezygnować)
Wykonanie;
Kleik ryżowy wymieszaj z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła, posiekaj nożem. Dodaj jajka, szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj wałek, krój go na niewielkie kawałki. Z każdego uformuj kulkę, lekko spłaszcz ją w dłoniach. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W każdym ciasteczku końcem trzonka noża zrób wgłębienie. Włóż w nie odsączone wiśnie. Niektóre ciasteczka możesz posypać sezamem. Piecz około 20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 C.