POLĘDWICZKI W BOCZKU ELI

Składniki;

2 małe polędwiczki
4 plastry wędzonego boczku
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 cebula
2 winne jabłka
4 łyżki soku z winogron lub jabłkowego
sól
pieprz
estragon

Wykonanie;

Polędwiczki opłukać, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, natrzeć estragonem, solą i pieprzem. Posmarować olejem, odstawić na 30 minut do lodówki. Każdą polędwiczkę zawinąć w plaster boczku, zapiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać pozostały olej z masłem. Na ostrym ogniu obsmażyć polędwiczki. Zmniejszyć płomień, dodać pokrojoną na piórka cebulę i cząstki jabłek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut, od czasu do czasu skrapiając całość owocowym sokiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *