Składniki;

Podgrzybki według swojego upodobania
1-2 łyżki octu do gotowanie grzybów
1 łyżka soli do gotowania grzybów

Zalewa:

2 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
6 listków laurowych
kilka ziarnek ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 cebula

Wykonanie;

Grzyby oczyścić i umyć, jeśli trzeba pokroić na kawałki ale całe są piękniejsze. W garnku zagotować wodę z solą i octem , włożyć grzyby i gotować 10 minut, odcedzić i włożyć do przygotowanych, wyparzonych słoików. Cebulę drobno pokroić.

Zalewa:

Wszystkie składniki łącznie z cebulą oprócz octu zagotować. Pod koniec gotowania dolać ocet, wymieszać i gorącą zalewą zalać grzyby w słoikach. Zakręcić, pasteryzować grzybki przez 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *