Składniki;
4 duże białka
20 dag, cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Śmietana;
400 ml.słodkiej śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo;
dżem truskawkowy
świeże truskawki
Wykonanie;
Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli cały czas miksując dodawać po łyżce cukru pudru.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny całość delikatnie wymieszać.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zrobić kółka od miseczki lub kubka i wyłożyć na to pianę lekko rozsmarować .Z podanej porcji wyszło mi 6 bez, ale można robić większe lub mniejsze według swojego uznania.Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika 150C.piec 35-40 minut .Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietana;
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Każdą bezę posmarować dżemem i nakładać porcje bitej śmietany i udekorować truskawkami lub innymi owocami według swojego upodobania.