Składniki;

4 duże białka

20 dag, cukru pudru

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

Śmietana;

400 ml.słodkiej śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo;

dżem truskawkowy

świeże truskawki

 

Wykonanie;

Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli cały czas miksując dodawać po łyżce cukru pudru.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny całość delikatnie wymieszać.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zrobić kółka od miseczki lub kubka i  wyłożyć na to pianę  lekko rozsmarować .Z podanej porcji wyszło mi 6 bez, ale można robić większe lub mniejsze według swojego uznania.Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika 150C.piec 35-40 minut .Studzić w uchylonym piekarniku.

Śmietana;

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Każdą bezę posmarować dżemem i nakładać porcje bitej śmietany i udekorować truskawkami lub innymi owocami według swojego upodobania.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *