Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag.roztopionej margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 kropel olejku waniliowego
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucierać mikserem dodając stopniowo cukier. Do żółtek przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać schłodzoną roztopioną margarynę i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem.Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać plastikową łyżką lub drewnianą. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać ją z kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki wylać jasną część ciasta. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. i piec około 45-55 minut lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.