BARSZCZ ZE ŚLEDZIAMI I FASOLĄ

Składniki:

25 dag. buraków
1 cebula
2 płaty śledzia
1/2 szklanki mleka
5 dag. suszonych grzybów
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka fasoli Jaś

Wykonanie;

Umyte grzyby zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. To samo robimy z fasolą. Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku i zostawiamy na godzinę.Opłukane buraki pieczemy w piekarniku. Gotujemy grzybki. Następnie kroimy je w paski. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Gotujemy wywar z grzybów, dodajemy buraki, cebulę i tak przez 15 minut . Cedzimy, dodajemy śledzie i grzyby, a następnie doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Gotujemy fasolę. Pod koniec ją solimy, odcedzamy i mieszamy z olejem. Barszcz podajemy z fasolą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *