Składniki:

 

1/2 kg. botwiny

1/2 marchewki

1/2 pietruszki

kawałek selera

1 ząbek czosnku

1łyżka oliwy

1 łyżka masła

ziele angielskie

liść laurowy

sól,

pieprz

sok z cytryny

po kilka gałązek koperku i tymianku

kilka kostek sera feta

Wykonanie:

Z marchewki, pietruszki, selera i czosnku ugotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego 1 ziela angielskiego. Odcedź. Botwinę umyj, obierz, drobno pokrój razem z buraczkami. Dodaj do wywaru, ugotuj do miękkości. Dodaj masło, oliwę, posiekany koperek z tymiankiem, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Podawaj z kostkami sera feta, posyp koperkiem i tymiankiem. Barszczyk można dodatkowo zabielić mąką ze śmietaną. Jest równie smaczny na zimno i na ciepło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *