Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
6 płaskich łyżek masła lub margaryny
5 czubatych łyżek cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania blachy
Masa rabarbarowa:
1 i 1/2 kg. rabarbaru
1 niepełna szklanka cukru
Masa bezowa:
6 czubatych łyżek cukru
4 białka
10 dag, mielonych migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Utrzeć mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, tłuszczem, szczyptą soli na gładką masę. Wstawić na 30 minut pod przykryciem do lodówki. Oczyścić rabarbar, umyć, pokroić na kawałki, osączyć. Posypać szklanką cukru, odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto do grubości 4 cm, umieścić na blasze. Piecz 12 minut w temperaturze 200C. Lekko podgrzać rabarbar stale mieszając, ostudzić, osączyć. Umieścić masę rabarbarową na powierzchni ciasta. Piecz przez 15 minut w tej samej temperaturze. Ubić z białek sztywną pianę, wsypując cukier. Przemieszać z migdałami. Wyłożyć pianę na masę rabarbarową,piecz jeszcze 10 minut. Pokroić na 12 kawałków.