CIASTO RABARBAROWO BEZOWE

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

6 płaskich łyżek masła lub margaryny

5 czubatych łyżek cukru

4 żółtka

1 cukier waniliowy

szczypta soli

tłuszcz do posmarowania blachy

Masa rabarbarowa:

1 i 1/2 kg. rabarbaru

1 niepełna szklanka cukru

Masa bezowa:

6 czubatych łyżek cukru

4 białka

10 dag, mielonych migdałów

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Utrzeć mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, tłuszczem, szczyptą soli na gładką masę. Wstawić na 30 minut pod przykryciem do lodówki. Oczyścić rabarbar, umyć, pokroić na kawałki, osączyć. Posypać szklanką cukru, odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto do grubości 4 cm, umieścić na blasze. Piecz 12 minut w temperaturze 200C. Lekko podgrzać rabarbar stale mieszając, ostudzić, osączyć. Umieścić masę rabarbarową na powierzchni ciasta. Piecz przez 15 minut w tej samej temperaturze. Ubić z białek sztywną pianę, wsypując cukier. Przemieszać z migdałami. Wyłożyć pianę na masę rabarbarową,piecz jeszcze 10 minut. Pokroić na 12 kawałków.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *