Składniki:
Ciasto serowe:
1i1/2 kg. białego sera
30 dag. margaryny lub masła
40 dag. cukru pudru
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczane
bakalie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Składniki:
Ciasto makowe:
25 dag maku
35 dag cukru pudru
6 jajek
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
bakalie
olejek migdałowy lub rumowy
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.
Polewa:
2 dwie łyżki margaryny
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.