CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

40 dag. mąki pszennej

20 dag. masła schłodzonego

4 żółtka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki jogurtu

Ponadto:

7 dużych brzoskwiń świeżych

Pianka:

4 białka

2  budynie śmietankowe bez cukru

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto dać do miski, masło pokroić na małe kawałki i całość zagnieść Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałe 3/4 rozwałkować na szerokość blachy 20 x35cm. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 C. i piecz 15 minut.Obrać brzoskwinie i pokroić w kostkę.
Pianka:
Jajka ubić  na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodać  cukier  i budynie.
Brzoskwinie ułożyć na cieście, nałożyć piankę na brzoskwinie i zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika.
Włożyć do gorącego piekarnika na 195 C .Piecz 40-50 minut.Piecz do zrumienienia ,aż ciasto z wierzchu będzie dobrze zarumienione.Wierzch posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *