Składniki:
40 dag. mąki pszennej
20 dag. masła schłodzonego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu
Ponadto:
7 dużych brzoskwiń świeżych
Pianka:
4 białka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski, masło pokroić na małe kawałki i całość zagnieść Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałe 3/4 rozwałkować na szerokość blachy 20 x35cm. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 C. i piecz 15 minut.Obrać brzoskwinie i pokroić w kostkę.
Pianka:
Jajka ubić na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodać cukier i budynie.
Brzoskwinie ułożyć na cieście, nałożyć piankę na brzoskwinie i zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika.
Włożyć do gorącego piekarnika na 195 C .Piecz 40-50 minut.Piecz do zrumienienia ,aż ciasto z wierzchu będzie dobrze zarumienione.Wierzch posypać cukrem pudrem.