Składniki:

 

7g. suchych drożdży

3 łyżki cukru

6 dag. masła

1/4 łyżeczki soli

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mleka

2 jajka

40 dag. owoców leśnych jak: maliny jagody jeżyny

4i 1/2  łyżeczki bułki tartej

 

Kruszonka:

 

6 dag. masła

1/2 szklanki mąki

5 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewamy mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto podsypując mąką. Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce w znacznej odległości od siebie bułeczki znacznie urosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość.

 

Kruszonka:

 

Roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami. Wówczas dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie szklankę wciskamy prawie do samej blaszki. Do wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej i wykładamy porcję owoców. Pozostałe białko rozkłócamy i smarujemy nim drożdżówki. Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190 C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *