Składniki:
7g. suchych drożdży
3 łyżki cukru
6 dag. masła
1/4 łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 jajka
40 dag. owoców leśnych jak: maliny jagody jeżyny
4i 1/2 łyżeczki bułki tartej
Kruszonka:
6 dag. masła
1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto podsypując mąką. Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce w znacznej odległości od siebie bułeczki znacznie urosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Kruszonka:
Roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami. Wówczas dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie szklankę wciskamy prawie do samej blaszki. Do wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej i wykładamy porcję owoców. Pozostałe białko rozkłócamy i smarujemy nim drożdżówki. Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190 C.