KROKIETY Z KAPUSTA I PIECZARKAMI

Składniki;


Składniki:

Ciasto na naleśniki;

1 litr mleka
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szczypta cukru
1 duża szczypta soli

Farsz;

1/2 kg.pieczarek
60 dag. kiszonej kapusty
1 duża cebula

Do
datkowo do panierowania;


olej do smażenia
3-4 jajka
bułka tarta

 

Wykonanie;


Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Ciasto ma być rzadsze aby dobrze rozlewało się po patelni, dzięki temu naleśniki będą cienkie i elastyczne i nie będą pękać przy zwijaniu.. Usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz;

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę ugotować dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawijać. Farsz rozkładać po środku naleśnika, boki składać do środka i zwijać w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *